Viber | Μπορεί να αντικαταστήσει το Skype στις εξ αποστάσεως συνεντεύξεις;

Επιχειρηματικότητα

30/03/2020 10:49:00

Οι συνεντεύξεις για εργασία μέσω βιντεοκλήσεων δεν αποτελούν σαφώς κάτι καινούριο. Όμως η σκέψη πως η μέθοδος - ειδικά για όσο διαρκεί η συγκυρία του #menoumespiti - μπορεί να επικρατήσει έναντι της παραδοσιακής συνέντευξης μέσω της φυσικής παρουσίας των υποψηφίων, δίνει χώρο για έρευνα και δοκιμές τρόπων και εργαλείων που θα διευκολύνουν τη διαδικασία ή θα προσθέσουν εναλλακτικές επιλογές.

Οι περισσότεροι εργοδότες ή υπεύθυνοι προσλήψεων όταν διενεργούν συνεντεύξεις εξ αποστάσεως, συνήθως με άτομα που διαμένουν σε διαφορετικό τόπο από αυτόν στον οποίο είναι η εταιρεία, χρησιμοποιούν το Skype και το Skype for Business. Και οι λόγοι μάλλον είναι εύλογοι: είναι από τις πιο παλιές και γνωστές εφαρμογές βιντεοκλήσεων, επιτρέπει τα group video chat, την αποστολή μηνυμάτων αλλά και αρχείων, παρέχει low-cost κλήσεις και διαθέτει εταιρική έκδοση για επιχειρήσεις.

Ποια εφαρμογή ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά και να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία μίας συνέντευξης, ειδικά από την πλευρά των υποψηφίων;

Το Viber. Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήσσει και ίσως σας βρίσκει αντίθετους, καθώς οι περισσότεροι το έχουμε συνδυάσει με πιο προσωπική και μάλλον ψυχαγωγική χρήση, αλλά αν αναλογιστείτε μερικά από τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει - και σε αυτά συνυπολογίσετε επιπλέον τη χρήση του ως top εργαλείο marketing (business messaging) - υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναθεωρήσετε.

Με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο, 12 φορές κατά μέσο όρο χρήση καθημερινά ανά χρήστη (app launch) και παράλληλα συνεχή αύξηση της χρήσης του, η εφαρμογή της Rakuten Viber είναι κάτι περισσότερο από επιτυχημένη στο πεδίο εφαρμογής της. Στην Ελλάδα το 80% των κατόχων κινητών διαθέτει Viber, ενώ 1 στους 2, χρησιμοποιεί την εφαρμογή καθημερινά, γεγονός που δείχνει ότι είναι πλήρως εξοικειωμένοι με αυτή και άρα δεν θα υπάρξει σύγχυση σε μία ενδεχόμενη βιντεοκλήση για συνέντευξη.

Αυτό είναι το πρώτο μίας σειράς από πλεονεκτήματα που μπορεί να κάνουν τις συνεντέυξεις σας μέσω βίντεο εξαιρετικά εύκολες. Ας δούμε τα υπόλοιπα:

Χρειάζεστε μόνο έναν εταιρικό αριθμό κινητού τηλεφώνου και δεν απαιτείται δημιουργία λογαριασμού όπως στο Skype

  • Για να βρείτε έναν υποψήφιο, αρκεί απλώς να αποθηκεύσετε τον αριθμό του στην εφαρμογή
  • Μπορείτε να πραγματοποιείτε κλήσεις ή να αποστέλλετε και να λαμβάνετε μηνύματα από τον υπολογιστή σας είτε εργάζεστε με Windows είτε με Mac, χάρη στις εγγενείς εφαρμογές που διαθέτει και για τα δύο. Αντίθετα, η πολύ πρόσφατη αλλάγή του Skype for desktop (από react native σε electron) ανησυχεί τους χρήστες πως δεν θα είναι πλέον integrated και δεν θα υποστηρίζονται αρκετά χαρακτηριστικά. 
  • Το Viber σας επιτρέπει να μεταφέρετε κλήσεις από μία συσκευή (π.χ. desktop) σε άλλη (π.χ. κινητό)
  • Οι επαφές σας συγχρονίζονται αυτόματα στις εφαρμογές μεταξύ των συσκευών (mobile και desktop)
  • Ακόμη και αν ο χρήστης δεν είναι ενεργός λαμβάνει ειδοποιήσεις μηνυμάτων και κλήσεων
  • Μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις μέσα στην εφαρμογή χάρη στη νέα υπηρεσία “Οι Σημειώσεις μου”, η οποία εμφανίζεται στη λίστα των συνομιλιών

Πώς να το χρησιμοποιήσετε για την εταιρεία σας:
Στο εταιρικό σας κινητό κατεβάστε την εφαρμογή (από το App Store για IOS λογισμικό ή από το Google Play για Android). Ενημερώστε το προφίλ σας με το brand name ή την επωνυμία της εταιρείας σας και ανεβάστε το λογότυπό σας για να εμφανίζεται ως εικόνα προφίλ. Έτσι, όταν θα καλέσετε έναν υποψήφιο για να πραγματοποιήσετε τη συνέντευξη θα εμφανίζεται αυτομάτως το όνομα της εταιρείας σας. 

Μεταβείτε στον υπολογιστή σας και κατεβάστε την εφαρμογή για desktop επιλέγοντας “Viber for Windows” ή “Viber for Mac”. Ακολουθήστε τα βήματα για να συγχρονίσετε τις δύο εφαρμογές. Ο συγχρονισμός πραγματοποιείται σε λιγότερο από 1 λεπτό σκανάροντας απλώς το QR code στο Viber του κινητού.

Γιατί να το χρησιμοποιήσετε στις συνεντεύξεις σας:
Προσφέρει αμεσότητα. Δεν χρειάζεται o υποψήφιος να βρίσκεται σε υπολογιστή (που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, το κινητό είναι η συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο για πρόσβαση στο internet σε ποσοστό 81,2% και παράλληλα όσοι συνδέονται στο internet εκτός σπιτιού ή εργασίας, το κάνουν από το κινητό τους σε ποσοστό 94,6%). Το πιθανότερο, οπότε, είναι ότι ο υποψήφιος δεν θα βρίσκεται σε υπολογιστή. 

Όπου και αν βρίσκεται μπορεί να απαντήσει στη βιντεοκλήση σας μέσω της εφαρμογής στο κινητό του (όπως προαναφέρθηκε, το 80% έχει Viber, πόσοι άραγε έχουν την εφαρμογή του Skype σε αυτό;) ακόμη και αν δεν είναι ενεργός.

Η απάντηση λοιπόν βάσει των παραπάνω για το αν το Viber μπορεί να αντικαταστήσει το Skype σε μία τόσο σημαντική διαδικασία, όπως είναι η συνέντευξη εργασίας, είναι σίγουρα θετική. Μη βιαστείτε να σκεφτείτε πως μπορεί να φανεί αντιεπαγγελματικό σε σχέση με τη business εικόνα που έχουμε σχηματίσει για το Skype οι περισσότεροι. 

Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε η ουσία πρέπει να παίζει σημαντικότερο ρόλο από την εικόνα, η οποία μπορεί να είναι απλώς μία λεπτομέρεια και όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Jeff Bezos, ένας από τους πιο διακεκριμένους επιχειρηματίες της επόχής μας, “Εάν κάποιος δεν μπορεί να ξεφύγει από τις λεπτομέρειες και να δει τη μεγαλύτερη εικόνα από πολλές οπτικές γωνίες, κάνει λάθος τις περισσότερες φορές”. 

Δοκιμάστε το!